Erozja szkliwa to przewlekła i stosunkowo wolno rozwijająca się utrata twardych tkanek zęba. Należy do grupy ubytków niepróchnicowego pochodzenia, czyli przyczyną nie jest czynnik bakteryjny tylko zmiana pH w jamie ustnej powstała na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby.
W zależności od pochodzenia czynnika etiologicznego wyróżnia się dwa typy erozji:
Egzogenny – powstały na skutek działania czynnika zewnętrznego
• Dieta obniżająca pH jamy ustnej – soki owocowe (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy oraz jabłkowy), świeże owoce (cytrusy, porzeczki, wiśnie, czereśnie, rabarbar) i warzywa (szczaw, brukselka, szparagi, brukiew), herbata owocowa, wino (zwłaszcza białe), napoje gazowane, izotoniczne oraz energetyczne.
• Kwaśne leki – np. Kinder Biovital, leki zawierające żelazo, leki na nadkwasotę.
• Kwaśny odczyn wody w basenie (który może wywołać zmiany u zawodowych pływaków)
Endogenny – związany z występowaniem kwasu żołądkowego w jamie ustnej
• refluks żołądkowo-przełykowy,
• bulimia,
• cukrzyca,
• przewlekły alkoholizm, któremu towarzyszą wymioty, zaburzenia gospodarki wodnej organizmu oraz zmniejszone wydzielanie śliny na skutek przyjmowania niektórych leków (np. psychotropów).
Czym objawia się kwasowa erozja szkliwa?
Erozja szkliwa objawia się występowaniem charakterystycznych ubytków. Są one płaskie, gładkie i lśniące, rozszerzają się ku obwodowi zębów, ale nie obejmują ich brzegów siecznych, powierzchni stycznych oraz części przyszyjkowej. Zazwyczaj powstają na powierzchniach policzkowych lub przedsionkowych zębów siecznych i przedtrzonowych, rzadziej trzonowych. Dodatkowo, objawem kwasowej erozji szkliwa jest również nadwrażliwość zębów na zimne, gorące i kwaśne pokarmy.
Profilaktyka
Erozja szkliwa spowodowana działaniem kwasów jest nieodwracalna. Kluczem do zachowania zdrowia zębów jest więc właściwa profilaktyka. W pierwszej kolejności należy ograniczyć spożywanie produktów zawierających kwasy, choć oczywiście z umiarem, bo owoce i warzywa mają przecież mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. W trakcie posiłków warto więc przeplatać pokarmy o kwaśnym pH z tymi o pH zasadowym, a należą dni nich niegazowana woda, mleko, sery, ziemniaki, jaja, zboża i jogurty naturalne. Bezpośrednio po zjedzeniu kwaśnego posiłku nie wolno również myć zębów – szczotkowanie mogłoby bowiem jeszcze bardziej uszkodzić szkliwo. Najlepiej jest odczekać około 30 minut i dopiero później umyć zęby. Dodatkowo, pasty do zębów oraz płyny do płukania ust stosowane do codziennej higieny powinny zawierać w swoim składzie fluor. Dwa razy do roku należy również zgłaszać się do dentysty w celu przeprowadzenia zabiegów miejscowej fluoryzacji.